Ahlak Notu

AHLAK NOTU: Tanıttığım filmlerin ahlaki yönü hakkında size fikir vermek için filmlere 10 üzerinden bir ahlak notu verdim. Örneğin hiç müstehcen sahne yoksa ahlak notu 10 olmalıdır. Birkaç müstehcen sahneden dolayı filmin notu 7'ye kadar düşebilir. Daha kötü filmleri sitemde tanıtmıyorum.
Kullanılan işaretler: +7 ahlak notunun yedi puan veya üzeri olmasını ifade eder.
+8 sekiz veya üzeri, +9 dokuz veya üzeri, ? emin değilim, ** veya *** tavsiye ediyorum, +++ tavsiye ederim, ++ müstehcenlik yok, ++- çok az müstehcenlik var, +- sınırda

13 Nisan 2018 Cuma

Animasyonlar Konusunda Ne Kadar Hassasız?

Ailece evimizde  oturup bir film izleyelim dediğinizde  her yaşa uygun bir film ararsınız. Bu arayış sırasında  animasyon  filmleri için araştırmaksızın, kafadan, uygundur hükmünü veriyor musunuz? Eğer öyleyse bir daha düşünün derim.

İki olumsuz iki de olumlu örnek vereceğim:

Monster House (Canavar Ev)  +13 olduğu kanaatindeyim. korku içerikli bir animasyon. Ahlak notu  ~8.5 çünkü kötü örnek olabilecek davranışlar ve  romantizm içeriyor. Mesela çocukların öpüşmesi(bi sefer ve kısa)
Muhtemelen size hiçbişey katmayacak olan sadece eğlenceli bir animasyon.
Konusu:
Tek çocuklu bir amerikan ailesi çocuğu geride bırakıp kısa bir tatile giderler. Çocuğu bakıcıya emanet ederler ama bakıcı pek oralı değildir. Çocuğa odana çık der ve müzik setinin sesini açar. Biraz sonra da sevgilisinin bakıcının yanına geldiğini görürüz. Çocuk ise odasında boş durmaz ve teleskobuyla karşı evi gözetler. Daha önce defalarca yapmış olduğu gibi.
çocuk defalarca tuhaf olaylara şahit olmuştur. Karşıdaki ürkütücü ev ve orada yalnız yaşayan ihtiyar adam hakkında derin şüpheleri vardır. Tabi ki kendisini ve arkadaşlarını belaya bulaştıracaktır.

Yukarıda tanıttığım filmi çocuğunuza izlettirmek ister miydiniz?  Animasyon filmini sıradan çizgi filmi olarak görmeyin derim.

Bir başka örnek:



Tarzan animasyonunu birçok sitede ailece izlenecek filmler başlığı altında görürsünüz? Peki içeriğinde sakıncalı ne var?
Evrim propagandası yapılmakla birlikte  sıradışı başka bir şey daha var:  Yeryüzüne düşmüş bir meteorun kendi bilinci ve güçleri var. Çocuğa büyüsel bir mantık ve inanış aşılamak size göre mahsurlu mu değil mi siz karar verin.
   Çocuk romantizmi yine burda da karşımıza çıkıyor. Yine bunda da  mahsur olup olmadığına karar verecek olan sizlersiniz.
 
Devamı getirilebilir ve örnekler çoğaltılabilir ve maalesef yukarıda belirttiğim durumlardan en az birini içeren çok sayıda animasyon filmi var. Lütfen animasyon filmleri konusunda da hassas olunuz.



Olumlu Örnekler:
Gerçekten uygun olan hatta çocuğunuza ders verecek animasyonlarda mevcut.

 Sevimli Hayvanlar : Hem doğayı koruma bilinci aşılayan hem de saygı , sevgi dersleri veren olumlu bir animasyon. Blogumda bir tantım yazısı var. Fragmanını da orda görebilirsiniz.
http://temizfilm.blogspot.com/2016/09/sevimli-hayvanlar-animals-united.html

Ya da

Baykuş KrallığıEfsanesi: Bu da başka bir açıdan çok olumlu bir animasyon. Orta okul çağından itibaren izletebileceğiniz bu animasyon da :
İyi ile kötünün mücadelesi,  onur ve kahramanlık ,  Gücün cazibesi, ihanet,  eski bir hesaplaşma gibi temalar var. Seyir zevki açısından da çok olumlu. Yetişkinlerinde izleyebileceği aksiyonlu  maceralı bir film. Yine bununda fragmanını izlemek için:
http://temizfilm.blogspot.com/2018/03/baykus-krallg-efsanesi-legend-of.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.